Wat vergroot jouw werkgeluk?

Een investering in werkgeluk

= een investering in je bedrijf

Gelukkige mensen zijn productiever, creatiever, hebben minder kans op een burn-out en doen hun werk significant beter dan mensen die minder gelukkig zijn. Cijfers tonen aan dat wanneer medewerkers meer werkgeluk ervaren, bedrijven winstgevender, productiever en innovatiever zijn. Het ziekteverzuim en het personeelsverloop neemt af en er zijn minder incidenten. 
 


Kortom: investeren in het werkgeluk van jezelf en je medewerkers = investeren in de toekomst van je bedrijf. 

Bij Raaak Personeel staat werkgeluk op nummer 1. Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers én onze Raaakkrachten zich gelukkig voelen in hun baan en de organisatie waar ze voor werken. 

Het thema werkgeluk is niet iets waar wij ons alleen nu mee bezighouden, onze focus ligt te allen tijde op een duurzame inzetbaarheid van medewerkers en werkgeluk is daar een belangrijk onderdeel van.

Met Raaak Talent proberen wij het arbeidspotentieel duurzaam in te zetten door een baan te vinden die écht bij iemand past. Hoe? Werkgeluk ervaar je wanneer je iets doet wat je leuk vindt. Daarom vinden wij talenten en passies belangrijker dan een cv. Door middel van onder andere loopbaanadvies, taalcursussen en opleidingen, stimuleren wij talenten en passies om zo richting te geven aan een loopbaan waar iemand de komende jaren profijt van zal hebben.


Wat is werkgeluk?


Werkgeluk is niet in één zin uitleggen; meerdere factoren dragen bij aan werkgeluk. Haal je voldoening uit je werk? Word je voldoende geprikkeld? Motiveert je baan en de werkomgeving je? Heb je fijne werkrelaties en collega’s? Hoe is je thuissituatie? Al deze factoren samen bepalen jouw werkgeluk.

 Werkgeluk

Als je frequent positieve emoties ervaart ben je gelukkiger en beter in staat om met negatieve emoties en tegenslagen om te gaan. Elke emotie heeft een functie om goed te functioneren. Oók de negatieve: angst zorgt ervoor dat je vlucht bij gevaar en boosheid helpt om voor jezelf op te komen.  

Het wordt pas problematisch als we deze negatieve emoties langdurig of te intens ervaren. Te veel intense positieve emoties (waar wij ons in het Westen vaak op richten) kunnen ook leiden tot burn-outklachten; een goede balans tussen laag en hoog intensieve positieve emoties leidt tot het meeste geluk.


Werkgeluk bij leidinggevendenLeidinggevenden die hoog scoren op geluk, werken effectiever en hebben gelukkigere en gezondere werknemers dan leidinggevenden die minder gelukkig zijn. Hun werknemers zijn gemotiveerder, hulpvaardiger, klantvriendelijker en leren sneller. De leidinggevenden zélf worden ook positiever beoordeeld door hun besturen en organisaties. 


De inhoud van dit artikel is samengesteld door sociaal psycholoog Michiel Hobbelt. 


Wat motiveert ons?

Volgens de Self Determination Theory-theorie bestaan er drie universele psychologisch aangeboren behoeften: autonomie, competentie en verbondenheid. Wanneer aan deze behoeften gehoor is gegeven, dan zijn mensen gemotiveerd, productief en gelukkig. Op basis hiervan zijn de vijf pijlers van werkgeluk gebaseerd:
Relaties


Sociale contacten zijn belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Niet voor niets dat het hebben van goede werkrelaties bijdraagt aan iemands productiviteit; je werk gaat makkelijker als het contact met je collega’s goed is, gestelde doelen behaal je eerder en tegenslagen verwerk je sneller met steun uit je werkomgeving.

Zingeving


Wanneer je merkt dat je verrichtte werk van toegevoegde waarde is, dan motiveert en stimuleert dat. Wat jij presteert maakt daadwerkelijk het verschil. Vind je ook niet dat het voldoening geeft als je – niet alleen jezelf – maar ook een bedrijf of zelfs de samenleving verder kan helpen? 


Vitaliteit


Gezond eten, genoeg slaap, voldoende beweging en geen stress: het zijn dé ingrediënten voor een fit en vitaal leven. Het maakt je energiek en veerkrachtig. Je staat fit op en hebt het gevoel dat je de wereld aankan. Kortom: je hebt genoeg energie om je werk goed uit te voeren, waardoor je meer werkgeluk ervaart.

Persoonlijke groei


Daag jij jezelf uit om beter te worden? Haal jij het beste uit jezelf? Als je jouw talenten tijdens je werk ontwikkelt en vooruitgang boekt, noemen we dat: persoonlijke groei. De tijd vliegt toch voorbij als iets doet waar je goed in bent? Je zelfvertrouwen groeit, je krijgt meer waardering en je ervaart meer werkgeluk.

Autonomie


De vrijheid om zelf je dag in te delen, je eigen keuzes te maken en je eigen beslissingen te nemen in het belang van het team, zonder sturing van bovenaf. Oftewel: resultaatgericht werken. Het maakt niet uit hoe je je werk doet, wanneer of waar, als het resultaat maar goed is. Bevorder je de autonomie? Dan neemt het gevoel van zingeving toe en voelen mensen zich gelukkiger. Wil jij werk maken van werkgeluk?


Wij geloven in een duurzame manier van loopbaanbegeleiding en daarvoor is het essentieel om te weten wat iemand intrinsiek motiveert. Daarom investeren wij al jaren in het werkgeluk van onze Raaakkrachten en medewerkers en merken we minder verloop op als er een baan gevonden wordt die écht bij iemand past.
 
Door middel van loopbaanadvies, taalcursussen en opleidingen, kunnen we jouw (toekomstige) medewerkers helpen om binnen jouw bedrijf een baan te vinden waar jullie allemaal - de komende jaren - profijt van zullen hebben.
 
Wil jij werk maken van werkgeluk? Neem dan contact op met Suzan Blaakenburg om samen de mogelijkheden te bespreken om het werkgeluk op een duurzame manier binnen jouw organisatie te vergroten.

Neem contact op met Suzan

Suzan Blaakenburg Suzan Blaakenburg Directie

Bekijk de video in de YouTube app

Om de 360 graden video goed te kunnen bekijken moet u deze in de YouTube app openen