Vind je nieuwe baan!

Vooroordelen over werken voor een uitzendbureau ontkracht

Over de uitzendbranche bestaan nogal wat onterechte aannames. Dat je minder verdient via een uitzendbureau bijvoorbeeld. Of dat er alleen tijdelijke banen worden aangeboden. Consultant Iris Lommerde hoort deze vooroordelen ook op zowat elke verjaardag. In dit artikel vertelt ze hoe het wel werkt in de uitzendbranche.

cindy.png
Cindy Rombout

Ik ben Iris en ik ben consultant bij Raaak Personeel. Iedere dag ga ik met plezier naar mijn werk en ik ben trots op wat ik doe. Want iedere dag help ik mensen een stukje verder naar een nieuwe baan of bedrijven verder naar een nieuwe werknemer. 
Toch heeft de branche last van vooroordelen. Als ik op verjaardagen vertel wat ik doe is dit bijvoorbeeld te merken. In veel gevallen is dit onterecht en gebaseerd op zaken die niet waar zijn. Welke dat zijn? Lees snel verder, ik licht ze even toe.

Als ik werk via een personeelsbemiddelaar krijg ik toch minder betaald?

Het verbaast me dat er nog steeds heel veel mensen zijn die dit denken. Dit zou zijn omdat er een gedeelte van je loon naar het uitzendbureau gaat. DIT IS NIET WAAR. Ik zeg dit in hoofdletters omdat het écht niet waar is. Jij als flexwerker hebt hier helemaal geen last van, de werkgever betaalt de personeelsbemiddelaar.

Inlenersbeloning

Voor iedereen die wij plaatsen bij een werkgever maken wij een inschaling op basis van leeftijd, ervaring en de CAO van de opdrachtgever. Op deze wijze krijg jij niet minder betaald dan je collega’s. In de uitzendbranche heet dit begrip de inlenersbeloning. En wij zijn wettelijk verplicht ons hieraan te houden. We worden meerdere malen per jaar gecontroleerd en uitzenders die zich niet aan de regels houden krijgen gigantische boetes of verliezen hun certificeringen en kunnen hierdoor niet meer uitzenden. Wij bij Raaak zijn hier enorm streng op en we komen dan ook altijd goed door de controles heen.

Werken via een uitzendbureau is toch tijdelijk?

In bepaalde gevallen klopt dit. Tijdelijke functies komen met regelmaat voorbij, bijvoorbeeld om pieken, ziekte of verlof op te vangen. Dat melden we altijd aan onze uitzendkrachten. Veel van de functies die wij hebben zijn niet tijdelijk. Bij goed functioneren kun je voor langere tijd bij een bedrijf aan de slag, in 70% van alle gevallen worden onze uitzendkrachten zelfs overgenomen door het bedrijf zelf. Daarnaast hoef je ook niet altijd aan de slag via een uitzendcontract. Er komen ook banen voorbij op basis van werving en selectie. Je krijgt dan meteen een contract bij het bedrijf.

Als ik werk via een uitzendbureau heb ik toch geen zekerheid?

Heb je een contract met uitzendbeding, dan houdt dat inderdaad in dat bij het eindigen van de opdracht het werk stopt. Een opdrachtgever heeft, afhankelijk van hoe lang je al werkzaam bent, weinig tot geen opzegtermijn. En ook jij kunt per direct opzeggen. Maar je werkt niet altijd via een uitzendcontract. Zo is detacheren of werving & selectie ook mogelijk.
Daarnaast is werken via een contract met uitzendbeding niet altijd onzeker. Als je via een personeelsbemiddelaar gaat werken in een functie voor langere tijd is de kans dat je wordt overgenomen enorm groot.

Vast contract bij de opdrachtgever

Wij zien heel vaak dat flexwerkers bij goed functioneren een contract krijgen bij de opdrachtgever. Daarnaast, een nieuwe baan is eigenlijk altijd onzeker; tenzij je meteen een onbepaalde tijdscontract krijgt. Een bepaalde tijdscontract bij een nieuwe werkgever wordt niet verlengd als je niet naar behoren functioneert of als er bedrijfseconomische problemen zijn.

Uitproberen

Een werkgever probeert een nieuwe werknemer altijd uit, of dit nu via een uitzendcontract is of via een bepaalde tijdscontract. Veel bedrijven kiezen daarom ook bewust eerst voor een uitzendcontract. Omdat ze zelf bijvoorbeeld geen tijd hebben om de werving op te pakken. Werken via een uitzendcontract is in deze gevallen dan ook niet onzekerder dan werken via een bepaalde tijdscontract.

Heb je hier vragen over, of wil je je na al dit positieve nieuws inschrijven bij Raaak? Je kunt ons altijd bellen, mailen, appen of je kunt langskomen.  We hebben volop vacatures in Alblasserdam.

Loopbaanavond

Op donderdag 26 oktober organiseren we een loopbaanavond waar we al je vragen kunnen beantwoorden en je kunnen inschrijven. Je kunt je hier aanmelden voor de Loopbaanavond.Lees ook:

Aanbevolen babbelbox berichten.

Job Alert

Met een Job Alert zorg je ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste vacatures in jouw vakgebied!

Kies hier een vakgebied, meerdere mogelijk

Stel uw vraag