Vind je nieuwe baan!

De Consultant is een trut – Natascha Honders

Tijdens mijn werk als Consultant bij Raaak Personeel mag ik elke dag in de HR-keuken kijken van verschillende bedrijven. En dat is interessant. Vooral als ik nieuwe trends zie die invloed hebben op de arbeidsmarkt. 

andreas.png
Andreas Bouman

Een mooi voorbeeld hiervan is de digitalisering waar we op dit moment middenin zitten. Door digitalisering kunnen klanten veel meer zelf. Denk aan FAQ’s op websites, klantcontact via sociale media, internetbankieren; anno 2016 is alles mogelijk. In ieder geval veel meer dan 30 jaar geleden. En daar moeten bedrijven op inspelen om het hoofd boven water te houden. Structuren die 30 jaar geleden perfect werkten voor de klant, werken niet meer. In één woord: reorganiseren. Reorganisaties veranderen de arbeidsmarkt; ervaren professionals moeten op zoek naar een nieuwe baan.

En dat betekent extra competitie voor jou als sollicitant; je moet écht je best moet doen voor je droombaan. Is je competitie beter? Dan word je op een hele correcte, doch vriendelijke manier afgewezen. Maar hoe professioneel of vriendelijk die afwijzing ook is, één ding is zeker.

DIE CONSULTANT IS EEN TRUT!

Ondanks dat consultants koning zijn in afwijzen, zijn het net mensen. Zo heb ik zelf ook moeten solliciteren. En ben ook afgewezen voor droombanen. Dus ik begrijp het echt wel; solliciteren is niet altijd leuk. Vooral als je eigenlijk al een hele tijd wordt afgewezen. Je gaat je dan toch even achter je oren krabben. En dan word je misschien wel boos, verdrietig of onzeker. Of je wordt vooral sarcastisch. “Past beter in het profiel. Natuurlijk. Snap ik. Zal ik maar tot aan mijn 67ste blijven solliciteren dan?”

NATUURLIJK NIET!

Speciaal voor de eeuwige sollicitant hier 5 oprechte tips om succesvol te solliciteren.

 

Tip 1    Zelfkennis is de sleutel
Contact maken! Zorgen voor de klik; vast weleens gelezen. Waar het om draait is heel simpel. In een wereld waarin steeds meer contact digitaal verloopt, wil je nieuwe werkgever een persoonlijkheid aannemen. En een gevoel bij je krijgen tijdens de sollicitatieprocedure. Dat gevoel kun je never-nooit overbrengen zonder zelfkennis. Kortom; je moet in je gesprek kunnen laten zien én vertellen wat jouw persoonlijkheid toevoegt. Google eens op “feedback formulier” en vraag je omgeving om feedback!

 

Tip 2    Bereid jezelf voor
Je concurrentie is bezig om zichzelf te bewijzen en haalt alles uit de kast, dus waarom zou jij dat niet zijn? Besef dat elk contactmoment een kans is om jezelf te laten zien, van het eerste mailtje tot het bedankje ná het sollicitatiegesprek. Laat zien dat je er bent, maar blijf wel jezelf. Bereid jezelf altijd goed voor en solliciteer alleen op vacatures die bij je passen. Van lukrake sollicitaties is nog nooit iemand blij geworden.

 

Tip 3    Positiviteit wint altijd
Blijf niet hangen in vooroordelen over jezelf, of in gedachten als ‘Er zijn zoveel reacties, ik word toch niet uitgenodigd’. Ook eerdere afwijzingen moet je loslaten; move on! Onbewust straal je die negatieve instelling uit en dat gaat je niet aan een nieuwe baan helpen. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Bang dat je te oud bent? Jij bent emotioneel stabieler dan je jonge concurrent, kunt goed tegen stress en hebt geen 3 kinderen die je naar de crèche moet brengen.

 

Tip 4    Heb lef om met trends mee te gaan
Laat trends vóór je werken en blijf niet hangen in ontkenning. “Solliciteren op sociale media is niks voor mij, zo ben ik niet”. Een eersteklas ontkenning; durf die van jezelf te (h)erkennen. Maak juist gebruik van je sociale netwerk. Zakelijk én privé, on- en offline! Weet je eigenlijk wat ome Klaas voor werk doet? Vraag er eens naar tijdens je familie aangelegenheid, meldt op social media kanalen naar wat voor baan je op zoek bent. Maak je gebruik van een LinkedIn profiel? Zorg voor een up-to-date LinkedIn profiel met een goede, zakelijke foto.

 

Tip 5    Denk als een consultant
Waar let een consultant op? Hoe worden kandidaten geselecteerd voor bepaalde functies? Als je dat weet, kun je erop inspelen. Zo ben je de concurrent snel een stap voor. Maak eens een afspraak voor een goed gesprek met een consultant en vraag hoe diegene naar sollicitaties kijkt. Via je eigen netwerk ken je de halve wereld. Dus ook vast wel een trut van een consultant. Wedden dat die trut een half uurtje koffie met je wil drinken?Lees ook:

Aanbevolen babbelbox berichten.

Job Alert

Met een Job Alert zorg je ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste vacatures in jouw vakgebied!

Kies hier een vakgebied, meerdere mogelijk

Stel uw vraag