Vind je nieuwe baan!

Uitzendbureaus en uitzendwerk… Waarom niet?

Voor veel mensen is het onbekend terrein: werken via een uitzendbureau. Toch zitten er erg veel voordelen aan zo’n uitzendbureau. Daarom staan er speciaal voor jou deze weetjes op een rij.

andreas.png
Andreas Bouman

Wist je dat:

 • Gemiddeld bijna 30% van alle werkzoekenden via een uitzendbureau een baan vindt?
   
 • Een uitzendbaan een goede opstap kan zijn naar langdurig werk?
  • 19% van alle uitzendkrachten vindt een vaste baan door de uitzendbaan;
  • 33% van alle uitzendkrachten krijgt een nieuw tijdelijk dienstverband;
  • 25% van alle uitzendkrachten begint met een volgende uitzendbaan.

(Bron: ITS)

 

 • Langsgaan bij een uitzendbureau ook een soort sollicitatiegesprek is?

De eerste indruk die je achterlaat bij een uitzendbureau is belangrijk. Bereid jezelf dan ook goed voor: wat zoek je wel en niet in een baan? Hoe lang wil je reizen voor je baan? Bedenk vooraf wat je wel en niet wil en neem je meest recente CV mee. Je hebt meestal eerst een intakegesprek met een intercedent bij het uitzendbureau. Tijdens dit gesprek wordt er naar je CV gekeken en wordt er ingegaan op jouw competenties en wensen. Door hun ervaring kunnen de intercedenten jouw competenties, opleiding en werkervaring goed koppelen aan een voor jou geschikte baan of inlener.

 

 • Het uitzendbureau zaken doet met een opdrachtgever, de inlener?

Via het uitzendbureau ga je aan de slag bij een opdrachtgever: dit wordt de inlener genoemd. Het uitzendbureau blijft wel je werkgever.

 

 • De uitzendbranche een belangrijke opleider is?

Jaarlijks worden er in de uitzendbranche 12.000 BBL-trajecten afgerond. Het uitzendbureau verzorgt alle administratieve handelingen en zorgt voor begeleiding tijdens je traject. 15.8% van alle uitzendkrachten volgt een opleiding in het kader van de uitzendbaan. (Bron: STOOF)

 

 • Het uitzendbureau geen deel van je salaris inneemt?

De inlener (dus de opdrachtgever) betaalt het uitzendbureau iets extra boven op het salaris van de uitzendkracht. Hiermee wordt o.a. de dienstverlening, sociale premies en de loonbelasting voor je betaald.

 

 • Je vaak heel snel kunt beginnen via het uitzendbureau door korte procedures?

Als er een passende vacature voor je is, word je meestal voorgesteld met je CV en motivatie bij de inlener. Afhankelijk van de sollicitatieprocedure heb je vaak ook een gesprek bij de inlener. Met regelmaat wordt er gevraagd of je zo snel mogelijk kunt beginnen.

 

 • Het ene uitzendbureau het andere niet is?

Tussen uitzendbureaus zijn er natuurlijk verschillen. Eén van de verschillen is bijvoorbeeld het werken met een cao. Let erop dat een uitzendbureau is aangesloten bij de NBBU of de ABU. Dit is een keurmerk; zij werken altijd volgens de cao, terwijl dit bij een ander uitzendbureau niet altijd zeker is. Indien je niet tevreden bent over de dienstverlening van een uitzendbureau zijn er vaak genoeg andere uitzendbureaus die je inzet en kwaliteiten wel graag kunnen/ willen gebruiken.

 

 • Het uitzendbureau met een fasesysteem werkt?

Dit fasesysteem is afhankelijk voor welk uitzendbureau je werkt. Een korte uitleg: fase A / fase 1 & 2 is op basis van een flexcontract, fase B / fase 3 is een contract voor bepaalde tijd en fase C / fase 4 is een contract voor onbepaalde tijd. Hoe langer je werkt voor een uitzendbureau, des te verder je komt in het fasesysteem (kijk voor meer informatie op www.abu.nl en www.nbbu.nl).

 

 • Werken via een uitzendbureau een uitstekende kans is om bij een bedrijf binnen te komen en je te bewijzen?

Op deze manier krijg je een kijkje in de keuken bij het bedrijf. Je bent niet alleen bezig met je werk: je leert ook nieuwe dingen over je vak en over het bedrijf en de bedrijfscultuur. Zo kun je zelf goed ontdekken of het bedrijf wel bij jou past.

 

 • Je vele verschillende functies kunt uitproberen?

Door de afwisseling krijg je op meerdere vlakken meer werkervaring. Ook is er, zoals eerder aangestipt, ruimte voor ontwikkeling in de vorm van een cursus of opleiding om jezelf te verbreden. Zo zul je je niet snel vervelen!

 

 • Uitzendbureaus vaak als eerste merken dat de economie aantrekt?

Veel werkgevers zijn huiverig om hun medewerkers direct een (half)jaar contract aan te bieden. Deze werkgevers zullen daarom tijdens of na een onzekere arbeidsmarkt contact opnemen met uitzendbureaus.

 

(Bron: Servicepunt Flex)Lees ook:

Aanbevolen babbelbox berichten.

Job Alert

Met een Job Alert zorg je ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste vacatures in jouw vakgebied!

Kies hier een vakgebied, meerdere mogelijk

Stel uw vraag