Vind je nieuwe baan!

Hoe schrijf je een goed CV? Vijf tips

Je CV is jouw visitekaartje naar mogelijke werkgevers toe. Het is het eerste wat een recruiter of HR-medewerker van je ziet. Op basis hiervan wordt een keuze gemaakt: kom je door de eerste ronde van het sollicitatieproces heen? Met deze tips vergroot jij je kansen!

andreas.png
Andreas Bouman

Hét perfecte CV

Je CV bevat belangrijke informatie over je werkervaring en opleidingen. Het helpt de recruiter, samen met je motivatiebrief, bepalen of jij de geschikte persoon bent voor de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Daarom is het belangrijk dat je jezelf kunt verkopen met je CV. Maar hoe maak je van ‘gewoon een CV’ nou ‘het perfecte CV’? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

1) Kies de juiste vorm

Je kunt je curriculum op veel verschillende manieren vormgeven. Kijk eens op deze website voor een aantal voorbeelden van cv’s. Er is echter wel een groot verschil in effectiviteit: In bepaalde situaties gebruik je bepaalde vormen. Wil je de nadruk leggen op jouw ervaring en functies? Kies dan voor een a-chronologische vorm. Deze vorm wordt in de praktijk het vaakst gebruikt. Wil je laten zien in welke rollen je ervaring hebt en wat jouw competenties zijn? Kies dan voor een vorm die nadruk legt op jouw vaardigheden.

2) Een duidelijke lay-out

Recruiters lezen vaak niet je hele CV door, maar scannen het en zoeken naar de overeenkomsten met een vacature. Zorg daarom dat je het voor de recruiter zo gemakkelijk mogelijk maakt. Houd hiervoor een overzichtelijke structuur aan met duidelijke kopjes. Probeer ook om het kort en bondig te houden: beschrijf je werkervaring in steekwoorden en houd een lengte van maximaal 2 pagina’s aan. Voordat je met Paint aan de slag gaat om je CV een grote make-over te geven: vergeet niet dat dit een professioneel visitekaartje is, dus pas je stijl hier op aan!

3)  Schrijf een persoonlijk profiel

Een CV laat zien wat je hebt gedaan, maar niet direct wie en hoe jij als persoon bent. Wanneer je een profiel toevoegt kun je dit overbrengen naar je toekomstige werkgever. In een aantal korte en duidelijke zinnen kun je beschrijven wie je bent, wat je zoekt en wat je ambities zijn. Je profiel is niet hetzelfde als een motivatiebrief: deze lever je samen met je CV in. Ook je motivatiebrief is van belang om doorgelaten te worden naar de volgende ronde! Maak dus in je motivatiebrief duidelijk waarom je bij het bedrijf in kwestie aan de slag wil.

4) Bekijk je functietitels

Vaak hebben bedrijven verschillende benamingen voor dezelfde werkzaamheden. Zo wordt je functie bij het ene bedrijf ‘accountmanager’ genoemd, terwijl bij een ander bedrijf de functienaam ‘projectmanager’ wordt gehanteerd. In zo’n geval is het belangrijk dat je toekomstige werkgever ziet dat beide functies hetzelfde inhouden. Je kunt in dat geval je functietitel aanpassen, maar het is soms beter om duidelijk op te schrijven wat je werkzaamheden en verantwoordelijkheden waren.

5) Controleer op fouten

Het klinkt als een logische tip, maar toch wordt het vaak vergeten: het controleren van het geheel op fouten. Zeker voor een functie in het hogere segment of een vertegenwoordigersfunctie kunnen veel kleine fouten nadelige gevolgen hebben. Als je je CV af hebt is het daarom goed om nog eens extra te kijken of je geen spelfouten meer ontdekt. Ook is het goed om te kijken of de data actueel zijn, de autocorrectie-optie van Word geen onlogische woorden in een zin heeft gezet en of alle punten a-chronologisch op je CV staan.

 

Ben je benieuwd of jouw CV screen-proof is? Of wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op!


Tags:

tip

Lees ook:

Aanbevolen babbelbox berichten.

Job Alert

Met een Job Alert zorg je ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste vacatures in jouw vakgebied!

Kies hier een vakgebied, meerdere mogelijk

Stel uw vraag