Vind je nieuwe baan!

10 tips voor een ijzersterke motivatiebrief

Recruiters en mensen van de afdeling HR krijgen wekelijks tientallen motivatiebrieven in hun mailbox. Hoe zorg jij nu dat jouw verhaal opvalt in die stapel brieven en dat juist jij wordt uitgenodigd voor dat belangrijke sollicitatiegesprek?

cindy.png
Cindy Rombout

Wij geven je 10 motivatiebrief tips voor een goede binnenkomer:

1. Begin origineel

Je hoeft de lezer niet te vertellen waar je de vacature precies hebt gevonden. Dat is allemaal niet zo bijster interessant. Een goede openingszin valt op en zorgt ervoor dat de ontvanger verder leest en jouw brief onthoudt. Vind je het moeilijk om origineel te beginnen? Maak dan eerst je brief helemaal af en bewaar de openingszin tot het laatst. Je hebt dan waarschijnlijk meer inspiratie.

2. Vertel wat je te bieden hebt

Som in je brief niet op wat je allemaal verwacht van de baan, maar vertel wat je komt brengen. Schrijf over je werkervaring en laat weten wat je kunt.

3. Doe onderzoek

Weet bij wie je solliciteert. Probeer zo veel mogelijk te weten te komen over het bedrijf waar je wilt werken. Lees de website, bekijk de Facebook – en Linkedinpagina. Zo weet je ook meteen of het bedrijf en de baan bij je past.

4. Houd het kort

Een motivatiebrief van één A4 is echt genoeg. Verpak je boodschap in korte, heldere zinnen. Zorg dat je to the point blijft en gebruik geen wollig taalgebruik.

5. Pas je schrijfstijl aan

Kijk goed naar het taalgebruik in een vacature. Is de vacaturetekst formeel of juist een beetje los? Is de tekst geschreven met een vleugje humor of juist gortdroog? Probeer je motivatiebrief in dezelfde stijl te schijven.

6. Maak het persoonlijk

Waarom vind jij dat je past binnen het bedrijf? Vertel iets over je persoonlijkheid. Ben je creatief, doelgericht, sociaal? Laat zien wie je bent maar overdrijf niet.

7. Kom met voorbeelden en feiten

Voorbeelden spreken meer tot de verbeelding dan een opsomming van je vaardigheden. Vertel wat je hebt bereikt aan de hand van een voorbeeld.

8. Schrijf actief en helder

Hulpwerkwoorden maken je brief langdradig en saai. Schrap woorden als ‘zullen’, ‘kunnen’ en ‘worden’! Dus niet: “Als u mij in dienst neemt, zal uw organisatie sneller groeien en kunt u er gevoeglijk van uitgaan dat uw kosten zullen kunnen worden verminderd.” Maar zo: “Ik zorg dat uw bedrijfskosten dalen.”

9. Schrijf je brief zelf, maar laat hem wel nakijken

Hoe moeilijk je het ook vindt, probeer je brief echt zelf te schijven. Het gaat namelijk om jou. Natuurlijk kan je hulp vragen aan een vriend of familielid met betere schrijfkwaliteiten, maar begin eerst zelf.

10. Wees positief

Klaag nooit in je motivatiebrief. Niet over je opleiding, niet over de keuzes die je hebt gemaakt, niet over je ervaringen en al helemaal nooit over je vorige werkgevers.

Ben je op zoek naar een baan? Hier vind je de leukste vacatures!

Lees ook:

Aanbevolen babbelbox berichten.

Job Alert

Met een Job Alert zorg je ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste vacatures in jouw vakgebied!

Kies hier een vakgebied, meerdere mogelijk

Stel uw vraag