Vind je nieuwe baan!

Een onderscheidend CV schrijven? Vertel jouw verhaal!

Hoe valt jouw CV op tussen alle andere sollicitanten? Naar mijn mening doe je dit door jouw verhaal te vertellen. Als je weet waar je kracht ligt en waar je energie van krijgt kun jij je onderscheiden.

Indruk maken in 9 seconden

Uit onderzoek blijkt dat een werkgever gemiddeld 9 seconden besteed aan het bekijken van een CV. Ook is dit het eerste dat bekeken wordt, eerder dan bijvoorbeeld je motivatiebrief en referenties. De eerste indruk is dus enorm belangrijk. Een CV moet overzichtelijk, duidelijk en beknopt zijn en het moet iets zeggen over jou.
Te algemeen
De grootste en meest gemaakte fout bij het maken van een CV is dat ze enorm algemeen zijn. CV’s zeggen weinig over jouw persoonlijkheid en wat je ambities zijn. Begrijpelijk, want je zoekt werk en je wilt je CV naar zoveel mogelijk werkgevers kunnen sturen en voor zoveel mogelijk functies in aanmerking komen. Maar is dit wel de juiste manier om het schrijven van een CV te bekijken?

Waar ben je goed in en waarom?

Jouw CV kan heel algemeen zijn, bedrijven zijn dit niet. Ieder bedrijf heeft een eigen cultuur en een eigen manier van werken. Als uit jouw CV blijkt dat je past in die cultuur heb je een enorme streep voor op je concurrentie. Een tip hiervoor is het schrijven van een kort profiel. Probeer containerbegrippen als gemotiveerd en proactief te vermijden, dit kan iedereen zeggen. Bedenk waar jij energie van krijgt in je werk, in welke omgeving je het best functioneert en wat je ambities zijn. Waar komt jouw passie voor het vak vandaan? Geef aan waar je goed in bent en waarom. Een voorbeeld: Ik denk in oplossingen in plaats van problemen. Voor alles is een oplossing te verzinnen en hierom zie ik mezelf als een creatief persoon. Dit zegt veel meer dan alleen: Ik ben creatief. Maak dit prominent aanwezig in je CV en let maar op, jij gaat je onderscheiden.

Met plezier naar je werk!

Dit kan wat aarzeling oproepen, want op een bepaalde manier beperk je de mogelijkheden. Wat als jouw sterke punten en ambities niet passen bij een bedrijf? Deze twijfel is heel gemakkelijk weg te nemen: In dat geval zou je waarschijnlijk niet gelukkig worden bij deze werkgever. Je wilt tenslotte gaan werken bij een bedrijf waar je past en waar je met plezier naar je werk kan gaan.
Wat kun je verder doen om je CV persoonlijk te maken?

1.Kies een vormgeving die bij je past. Er zijn tegenwoordig enorm veel manieren om een CV vorm te geven. Werken met kleurvlakken, presentaties of online CV-formats bijvoorbeeld. Ben je geordend en zakelijk, kies dan voor een gestructureerd CV zonder teveel poespas. Ben je enorm creatief en zoek je dit ook in je functie, laat dit dan ook merken in de vormgeving. Houd het wel overzichtelijk en duidelijk en pas op dat je jezelf niet verliest in de details, de boodschap blijft het belangrijkst.

2. Voeg een quote toe die bij jou past en die iets zegt over hoe jij bent. Deze zin springt meteen in het oog en op die manier weet de werkgever meteen een stuk meer over jou.

3. Licht onder het kopje werkervaring je werkzaamheden toe. Geef deze werkzaamheden puntsgewijs weer om overzicht te behouden. Je kunt ze ook rangschikken naar wat je het leukst vond om te doen bij je vorige werkgever. De werkzaamheden waar jij het gelukkigst van werd/wordt zet je bovenaan, deze springen het meest in het oog.

4. Heb je projecten gedaan of dingen gemaakt waar je trots op bent en die van toegevoegde waarde zijn voor je droombaan? Voeg dan een portfolio toe in de bijlagen. Doe dit bijvoorbeeld ook met lovende getuigschriften.

5. Als laatst: Houd het overzichtelijk en beknopt. Zoals ik al aangaf besteed een werkgever gemiddeld 9 seconden aan het bekijken van een CV, het is dus belangrijk dat er een snelle scan gemaakt kan worden.

Op de volgende website kun je in 3 stappen eenvoudig je cv opstellen

Bij Raaak leren we jou graag kennen

De arbeidsmarkt verandert constant en bij Raaak Personeel weten we als geen ander dat behalve werkervaring de persoonlijkheid en het werkgedrag van een werknemer enorm belangrijk is. Hierom willen wij zowel onze klanten als onze kandidaten goed leren kennen. Alleen op die manier kunnen wij toetsen of er een match is. Persoonlijke kennismaking staat dan ook hoog in het vaandel. Hiernaast stellen wij onze kandidaten bij onze opdrachtgevers voor met een assessment gebaseerd op werkgedrag. Op die manier zijn de punten waarop jij je onderscheidt en waar jij gelukkig van wordt meteen duidelijk. Heb je hier vragen over? Neem gerust contact met ons op!

Iris Lommerde
Raaak Marketing 

Lees ook:

Aanbevolen babbelbox berichten.

Job Alert

Met een Job Alert zorg je ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste vacatures in jouw vakgebied!

Kies hier een vakgebied, meerdere mogelijk

Stel uw vraag