Vind je nieuwe baan!

Hoe overleef ik een sollicitatiegesprek?

Hoe maak ik een goede eerste indruk? Consultant Iris Lommerde geeft vijf tips!

cindy.png
Cindy Rombout

In mijn vorige blog gaf ik vijf tips voor het schrijven van een goed CV. Naar aanleiding van dit fantastische CV word jij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, en dan begint het pas echt. Hoe kom je succesvol door je eerste sollicitatiegesprek heen? Met deze tips hoop ik je een stukje verder te helpen. 

1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vaak worden er tijdens sollicitatiegesprekken dezelfde soort vragen gesteld. Hier vind je de meest gestelde vragen bij een sollicitatiegesprek.

Lees deze goed door voor je op gesprek gaat en denk alvast na over je antwoorden, zo voorkom je dat je met je mond vol tanden staat. Mocht je nog niet zeker genoeg zijn van je zaak kun je ook altijd even oefenen met iemand.

2. Je wordt in de gaten gehouden vanaf de parkeerplaats

Klinkt een beetje eng, maar het is wel waar. Big Brother is always watching. Kom niet aanrijden met je muziek op standje 300,  wees vriendelijk tegen de receptionist(e) en ga niet hangend op de stoel zitten candy crushen. Je staat op die manier al 5-0 achter voordat het gesprek begint. Gedraag je dus vanaf het moment dat je het terrein op komt.

3. Verkoop geen onzin

Tijdens je sollicitatiegesprek kun je zeggen dat je met programma’s hebt gewerkt die onbekend voor je zijn, werkzaamheden hebt gedaan die je niet beheerst en talen spreekt waar je alleen basiskennis van hebt. Geloof me, het komt altijd uit. Altijd. Niemand schiet hier iets mee op. Je wordt op basis van deze informatie misschien aangenomen maar je bent net zo snel weer weg. Eerlijk duurt het langst, zorg ervoor dat je je nieuwe baan met een schone lei begint!

4. Kleed je voor de functie waarop je solliciteert

De gehele inhoud van je kledingkast ligt door de kamer en de wanhoop is nabij: WAT MOET IK AAN?! Dit blijft lastig in te schatten. Vaak is ‘smart casual’ een veilige optie. Voor de mannen een spijkerbroek met overhemd en voor de dames een spijkerbroek met een mooie top. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op: Solliciteer je voor een functie als accountmanager, trek dan een pak aan. Doe altijd netjes je haar en voor de dames kan bij een office functie een manicure nooit kwaad. Verder zijn er een aantal dingen nooit handig, ik noem er even een paar op:

  • Spijkerbroeken met gaten
  • Tops met een diep decolleté of doorschijnende kleding
  • Petten
  • Joggingsbroeken

Mensen, dit geldt trouwens ook als je bij een uitzendbureau op gesprek gaat!

De intercedenten moeten bepalen of ze jou voorstellen bij hun opdrachtgever. Zorg dus altijd dat je er representatief uit ziet.

5. Het bedrijf solliciteert ook bij jou

De laatste maar zo enorm belangrijk. Zenuwen zijn helaas iets waar je geen controle over hebt en er lopen enorm veel sollicitatiegesprekken door mis. Dit is nergens voor nodig want boven alles is de persoon tegenover je ook gewoon een mens. Het bedrijf solliciteert ook bij jou en moeten jou ervan overtuigen dat je daar wilt komen werken. Door dit in gedachten te houden wordt het snel een leuk gesprek waarbij tweerichtingsverkeer van toepassing is. Op basis van je CV heb je ze al overtuigd, anders had je geen uitnodiging gekregen om langs te komen. Als je overtuigd bent van je eigen kwaliteiten en het gesprek luchtig houdt, komt het helemaal goed!

PS. Zoek je een vacature in Alblasserdam? Wie via ons ergens wordt voorgesteld, krijgt altijd een persoonlijke voorbereiding, op een sollicitatiegesprek.Lees ook:

Aanbevolen babbelbox berichten.

Job Alert

Met een Job Alert zorg je ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste vacatures in jouw vakgebied!

Kies hier een vakgebied, meerdere mogelijk

Stel uw vraag